Caravan en de Wet

www.caravanendewet.nl

Elektra 230 Volt.We kennen binnen de toercaravans een tweetal electrische installaties, te weten
230 Volt en 12 Volt. Het zijn twee strikt gescheiden electra systemen
Het 12 Volt systeem wordt besproken bij de onderwerpen verlichting en reflectie en bij het onderwerp stekker en stekkerverbindingen.

De aansluiting van het 230 Volt systeem bestaat uit een aansluitdoos op de caravan. U kent ongetwijfelt de blauwe CEE stekkers en contactdozen. In de caravan zit een zekeringautomaat en (hopelijk) ook een aardlekschakelaar. Veelal wordt er een omvormer geplaast van 230 naar 12 volt. Tevens zien we als de caravan is voorzien van een accu er ook een acculaadinrichting aanwezig is.
Moderne caravans hebben vaak een gecombineerde omvormer/laadinrichting.
De 230 Volt verbruikers zijn:
Omvormer/laadinrichting, Koelkast, Alde kachel, warmwatervoorziening (boiler), vloerverwarming en een aantal 230 V stopcontacten. Deze worden gebruik voor apparatuur zoals TV, Magnetron, koffiezetapparaat e.d
De verlichting, waterpomjes e.d in de caravan is vaak 12 Volt, gevoed via de 230 Volt omvormer.
Belangrijk is het dat de 230 Volt installatie goed is aangelegd en voorzien van een zekeringautomaat en zeker een goedwerkende aardlekschakelaar
Om de caravan aan te sluiten op de camping heb je vaak een verlengsnoer nodig verstandig is het om een goed geaarde en gekeurd exemplaar te kopen. Vaak zie je het opschrift H07RNF of H07RN. Dit zijn duurzame goed geisoleerde verlengsnoeren die geschikt zijn voor tenminste 15 ampere.