Caravan en de Wet

www.caravanendewet.nl

Kachel Koelkast.

Kachel en verwarmingssystemen

In de meeste caravans is een gaskachel geplaatst van het merk Truma. Naast stralingswarmte van de kachel is er een slangensysteem waardoor warme lucht wordt vervoerd en vervolgens wordt uitgeblazen op diverse plaatsen in de caravan. Dit noemen we een zogenaamde ringverwarming. De gaskachel is een gesloten systeem, waarbij de verbrandings zuurstof buiten de caravan wordt gehaald en de afvoergassen worden via een rook kanaal afgevoerd. Laat bij regelmaat uw kachel controleren op inwendige vervuiling en op de aan- en afvoer van zuurstof en rookgassen. Als een kachel bij het aanmaken wel eens ploft is het denkbaar dat de kachel bemanteling scheurt of de uit twee delen bestaande mantel losraakt. Dit kan leiden tot lekkage en koolmonoxyde in de caravan. Achter de kachel zit een ventilator die zorgt voor het transport van de warme lucht door het slangenstelsel. Contoleer jaarlijks de ventilatorschoepen op vervuiling (stofvlokken). Door vervuiling is de luchttransport minder en maakt de ventilator veel meer lawaai door onbelans. De temperatuur wordt geregeld door een wand thermostaat, die tevens het toerental van de ventilator kan regelen. 

Voor overige onderhoud werkzaamheden aan de kachel is het verstandig dit te laten uitvoeren door een gecertificeerd caravan onderhoudsbedrijf.


In de zomerperiode kan het soms in de caravan erg warm zijn. Een kachel accessoires van truma is de zogenaamde airmix.
Dit is een extra voorziening aangesloten op de ventilator achter de kachel. Met een regelklep is het mogelijkonder de caravan relatief koele lucht op te zuigen en via het buizenstel door de caravan te blazen. Op deze manier kan de temperatuur enigszins naar beneden worden gebracht.Voor de eventuele warmwatervoorziening in de caravan is een aparte boiler nodig. Hieronder een plaatje van een eenvoudige elektrische boiler. Bedenk dat deze boiler bij eventuele vorst snel kapot kan vriezen. Zorg dat deze bij afwezigheid nauwkeurig wordt afgetapt
ALDE verwarming
Alde verwarmingssysteem
Het Alde verwarmingssysteem werkt met vloeistof, die door convectoren wordt gepompt. Dit systeem is vergelijkbaar met het verwarmingssysteem bij je thuis. Het geeft een geleidelijke warmteverdeling en is comfortabeler dan de luchtverwarming. Daarentegen is het prijsverschil ook aanzienlijk. Dit systeem wordt vaak toegepast bij caravans uit Noorwegen en Zweden, anders gezegd caravans die uitermate geschikt zijn voor zeer lage winterse kou. Bij dit systeem is ook de warmwaterboiler geïntergreerd. Dit systeem is vergelijkbaar met de centrale verwarming in woningen. De verwarmingsunit werkt op gas of electra (230V) Via een thermostaat wordt het klimaat in de caravan geregeld. Deze caravans zijn bijzonder geschikt voor de (strenge) winterse periode. Vaak zien we dat ook in de vloer ook buizen zijn aangebracht waardoor warme vloeistof stroomt. Deze vloerverwarming zorgt voor veel comfort. Voor storingen en onderhoud aan deze verwarmingssystemen is vakspecialistische kennis nodig. Ga niet zelf sleutelen aan uw verwarmingssysteem.De laatste Alde modellen zijn volledig programmeerbaar en kunnen zelfs via een App worden aangestuurd. Weet wel dat je de gebruiksaanwijzing van dergelijke systemen bij de hand hebt. Veel kachelstoringen worden namelijk veroorzaakt door verkeerde gebruikshandelingen van de bezitter.


Vloerverwarming (electrisch)

Moderne caravans hebben vaak naast de kachel een vloer verwarmingssyteem, werkend op 230 Volt. Deze bestaat uit een koperbedraad folie met een transformator afgeregeld tot 48 V en een thermostaat. De vloerverwarming geeft een aangenaam en comfortabele warmte en verhoogt het comfort van de caravan. De folie van de vloerverwarming ligt meestal op de vloer onder het linoleum. Eventueel latere inbouw is alleen mogelijk door vloerbedekking over de vloerverwarming te leggen. Het is een aanrader, bij de aanschaf van een nieuwe caravan, vloerverwarming te overwegen. Vooral in het voor- en naseizoen is dat bijzonder comfortabel.Koelkast

Vrijwel elke caravan is voorzien van een koelkast. De werking van de koelkast berust op het absorptie principe.
Er wordt warmte ontrokken uit een vloeistof die stroomt in een condensor in de koelkast. Daardoor wordt de temperatuur geregeld.
De energie voorziening van dergelijke koelkasten bestaan uit 230 V, gasverbruik of 12 V. Deze laatste is vaak van toepassing tijdens het rijden. Het beste resultaat wordt verkregen door gas en 230V.
Vooral als de buitentemperatuur hoog is kost het vaak moeite om de warmte achter de koelkast via de ventilator roosters af te voeren. Bij veel caravan kunnen de roosters worden uitgenomen, waardoor het resultaat enigszins verbetert. Sommige plaatsen 1 of 2, 12 Volt ventilatoren achter of op de roosters om een betere afzuiging te krijgen van de warme lucht.
Koelkasten geven niet veel storingen en vergen naast het inwendig schoon houden weinig onderhoud.
Laat bij niet gebruik van de caravan de koelkast deur open.
Tip: Zijn er toch nare luchtjes zet dan een klein schaaltje brandspiritus in de koelkast en vaak na een dag zijn de luchtjes verdwenen.