Caravan en de Wet

www.caravanendewet.nl

Caravanverlichting en reflectie 12 Volt.
Verlichting en reflectie


De verkeersverlichting voor het rijden op de weg bestaat uit:

  • achterlichten
  • remlichten
  • richtingaanwijzers
  • zijmakeringslichten
  • markeringslichten voor
  • mistachterlicht(en)
  • zijreflectie
  • driehoekige reflectie achterzijde
  • witte reflectie voorzijde
  • achteruit rijdlichtenStoringen in de verlichting worden vaak veroorzaakt door een slechte massa verbinding of door corrosie op de contacten van de verlichting. Tijdens de stallingsperiode kan er door vochtinwerking enige corrosie op de contacten ontstaan. Voor het grote deel is de caravangebruiker in staat zijn verlichting op de werking te controleren. Soms geeft de verbinding tussen de auto en de caravan het probleem, door een beschadigde stroomkabel of door een verkeerde stroomaansluiting, niet comform de zogeheten ANWB aansluiting.
Veelal zijn het kleine storingen die door de caravanner vaak zelf opgelost kunnen worden.
Om deze verlichting goed te laten branden is er een verbinding tussen de auto en caravan noodzakelijk die zorgt voor de stroomvoorziening en de juiste volgorde van werking van de verlichting.
Er wordt gebruikt gemaakt van een stekkerverbinding tussen auto en caravan. Er zijn een vier-tal modellen beschikbaar voor de stroomverbinding. Ergens in de jaren '90 is men overgegaan van een 7-polig systeem naar een 13-polig systeem, genoodzaakt door de verplichting van een mistachterlicht en de stroomuitbreiding in de caravan. Een constante stroomdraad voor het opladen van de acu en een stroomdraad voor de koelkast.
  
Om een goede uitwisselbaarheid te waarborgen, zodat wisselend gebruik kan worden gemaakt van diverse aanhangwagens of caravans, is er een bepaalde volgorde van aansluiting onstaan.
Dit is geen verplichting, maar wel aan te raden wanneer men wisselende contacten wil maken.Hieronder de vier voorkomende 12 Volt systemen


Multicon WE-ST 13 polig

 

 Jäeger 13 polig 

Oud 7 polig                                       

De Jeäger stekkerverbinding is momenteel de standaard voor montage. Doordat de achteruitrijdverlichting verplicht is geworden voor de nieuwe caravans, kan  niet  meer worden volstaan met een 7 polige stekker. Dit zal betekenen dat de 7 polige stekker langzaam uit het beeld gaat verdwijnen!

Universele aansluitschema's
bron ANWB/KCK


Hieronder een overzicht van de adapter mogelijkheden!Omdat er verschillende soorten 13 polige stekkers zijn en het feit dat er nog heel veel (kleine) aanhangwagens  rijden met een 7 polige stekker is er een levendige handel in adapters om de vereiste stekkerverbinding tot stand te brengen.Voorkom storingen
De stekker is vanzelfsprekend ook maatgevend voor het succes van het caravannen. Kijk na of deze stekker geen losse draden heeft en dat de kabel, tijdens het rijden, het wegdek niet raakt. Ook de aanwezigheid van het kunststoffen hoesje is belangrijk. Dit hoesje beschermt namelijk de stekker tegen de twee V’s: vocht en vuil. Bij het buitenstopcontact moet het afsluitdeksel of -klepje deugdelijk sluiten. 


Relevante wetsartikelen

artikelen 5.12.51 t/m 5.12.65

artikelen 5.18.37, 5.18.38