Caravan en de Wet

www.caravanendewet.nl

Meten van Caravan Stroomverbruik 230 Volt.


Registreer en controleer je eigen stroomverbruik

Moderne caravans worden steeds completer, alles zit er op en aan. Vaak zijn er nog vele accessoires  en pakketten tegen meerprijs bij te bestellen. Zo ook bij mijn Kabe was een optie mogelijkheid van een ingebouwde kilowatt / uur meter. Een nuttige accessoire. Gelet op de prijsstelling ben ik zelf op zoek gegaan naar een meter. We willen natuurlijk graag weten wat we verbruiken. Binnen de NCC zijn inmiddels vele verbruiksmeters in omloop.  Ik had al een kast met een analoge volt en ampere meter, zoals die enkele jaren geleden in de caravan werd afgebeeld en besproken.

Om het daadwerkelijke verbruik te meten ben ik op zoek gegaan naar een digitaale Kwh meter.Het was niet gemakkelijk om een mooi klein formaat te vinden. Na wat rondvragen en natuurlijk Google kwam ik op de site www.kwhmeter.nl Hier vond ik een digitaal exemplaar met een display waarin een totaalteller en een te resetten teller aanwezig is. Het is een type klasse 1 meter wat betekent dat deze nauwkeurig registreert. Als je dan de meter in huis hebt dan kom de vraag waar en hoe ga we deze inbouwen en aansluiten. Het eerste kon ik nog wel bedenken en uitvoeren. Het tweede deel, aansluiten is wat moeilijker ondanks de duidelijke gebruiksaanwijzing en schema. De meter heb ik netjes pas gemaakt in een plastic doosje van Conrad. Alles bij elkaar nog geen € 50,- (meter  € 44,95 en een paar euro’s voor het doosje) Ik heb de meter direct rechts van de deur geplaatst, zodat deze goed zichtbaar en afleesbaar is. Om de stroomkabel netjes weg te werken heb ik een vijf aderige kabel gebruikt en zoveel mogelijk weggewerkt zodat deze (bijna ) niet zichtbaar is. Een bevriende NCC-er met een elektra achtergrond was bereid om de vier aansluitingen te maken, waarvoor mijn hartelijke dank.  Al met al een mooi klusje en vervolgens zichtbare controle over mijn stroomverbruik.

Dit exemplaar kennen we allemaal, maar die willen we niet in een moderne caravan. Een Volt en Ampere meter had ik reeds in een kast gebouwd en middels stekkerverbindingen tussen de stroomkabel gezet


Met  vriendelijke groet

Theo Gerrits

Redactielid techniek